nedjelja, 29. prosinca 2019.

Hrvati najdeblji u EU!!

Uvod

Malo sam pričekao sa postom, pošto je vrijeme blagdana, da netko ne bi slučajno ostao gladan nakon što ovo pročita😊. Šalu na stranu, svima koji čitaju želim Sretan i blagoslovljen Božić i sretnu Novu 2020g. No krenimo na članak.

Nažalost, brojke ne lažu. Hrvati (muškarci) su najdeblji u EU. Točnije, najviše Hrvata ima BMI veći od 30%. Statistika je poražavajuća i moramo se pokrenuti i napraviti nešto po tom pitanju. Kao što smo vidjeli u prvom postu ( https://kinezisblog.blogspot.com/2019/12/pretilost-kod-djece-kaosto-sam.html) niti naši klinci nisu na dobrom putu, a kako će i biti kada ih ne vodimo primjerom. Naprosto, moramo postati svjesni činjenice da smo kao društvo prihvatili jedan model koji nije primjeren načinu na kojem je dosada naviklo biti naše tijelo. Prehrana bogata mastima i šećerima, sedentarni način života i manjak kretanja kao niz drugih negativnih činjenica recept su za katastrofu. Naše tijelo zaista je savršen stroj, ono funkcionira u cjelini i svaka mala devijacija dovodi do problema. Tijelo je ovisno o kretanju, evolucija je napravila svoje. Kako? Vratimo se malo u prošlost.

Ono što se ulovilo to se pojelo

Naši preci nisu imali obilje u kojem mi danas uživamo (u većini slučajeva). S obzirom da su bili skupljači i lovci, jeli su ovisno o tome koliko su skupili odnosno koliko su ulovili. Činjenica koja je izuzetno zanimljiva je upravo to kretanje za hranom. Nekada je prošlo i nekoliko dana dok bi nešto ulovili i pojeli. Jeli bi jednom ili dva puta dnevno. Samim time nisu imali mogućnost nakupljanja masnog tkiva. Dakle, jeli su manje, većinom masti i proteine i više su se kretali. Stvar je jednostavna. U današnje vrijeme je situacija u potpunosti drugačija. Postali smo tromi, sedentarni što zbog posla što zbog zone komfora u kojoj uživamo i iz koje se teško pomičemo. Dok sa druge strane stalno nešto jedemo. Ne hodamo, ne krećemo se, ne vježbamo, a jedemo visokolakoričnu hranu baziranu na mastima i šećerima. Hranu na koju naše tijelo nije naviklo i koja osim niskog nutritivnog sastava ima i supstance koja potiču upalne procese u organizmu. Jednostavan recept zašto hodamo sa trbuščićima po svijetu odnosno zašto smo pretili. Višak energije koju unesemo, skuplja se u obliku masnih naslaga. Sa druge strane pretilost nas dovodi do raznih bolesti kako mentalnih tako i tjelesnih. Nažalost, kardiovaskularne bolesti su jedan od glavna tri uzroka najveće stope smrtnosti kod nas u RH. A mi? Bavimo se samo posljedicama. Jako puno sredstava trošimo na lijekove, a jako malo napora ulažemo u rješavanje uzroka. Kod nas je nažalost nepoznanica da se vježba na recept koji nam prepiše liječnik, u biti jako malo liječnika u RH je prihvatilo taj koncept.  Da se razumijemo, nije samo do liječnika. Puno faktora igra ulogu da bi se taj koncept stavio u funkciju. EU je daleko ispred nas u tome. Jako malo posvećujemo edukaciji kod djece, mladih i odraslih o važnosti zdrave prehrane i tjelesnog vježbanja. No, pogledajmo što kaže statistika po pitanju debljine u Hrvata i Hrvatica.

Brojke ne lažu

Način života se u potpunosti promijenio. Na sreću. Više ne moramo loviti, sakupljati jer nam je sve dostupno i na dohvat ruke. Međutim, to ne znači da se moramo prestati kretati. Zašto smo se uopće prestali kretati, vježbati? To je pitanje koje zahtjeva malo detaljniju analizu. Kada kažem mi, mislim isključivo na mušku i žensku populaciju u RH. Statistika jer neumoljiva. Ne krećemo se i ne vježbamo. U prilogu je Eurostatovo istraživanje koje to zorno prikazuje, 28% građana Europske unije, starijih od 16 godina, izvan radnog vremena ne provodi niti minute vježbajući. U cijeloj toj priči Hrvatska je ZADNJEM MJESTU. Prema zadnjim podacima samo 36% populacije je tjelesno aktivno. Dakle, ispada da dvije trećine Hrvata u pravilu ne vježba niti jedan sat tjedno. 

Manje od pola Hrvata redovito vježba u svoje slobodno vrijeme. U biti Hrvatska i Portugal su jedine dvije zemlje u kojim manje od polovine stanovništva redovito vježba. Usporedbe radi, naši susjedi Slovenci su puno aktivniji, njih 85% redovito vježba, što ih svrstava na sedmo mjesto. 

Najdeblji smo u Europi

Nažalost, posljedice su jako zabrinjavajuće. Istraživanje koje je provedeno 2014 g. na populaciji iznad 18 godina pokazuje jako loše rezultate. Istraživanja nam pokazuju da smo najdeblji u Europi. Konkretno, muška populacija je najdeblja u Europi. Čak 67,8% Hrvata ima prekomjernu tjelesnu masu, a više od 20% Hrvata je pretilo. 


Ženska populacija nešto bolje stoji u odnosu na mušku. Međutim, to je sve jako loše i zabrinjavajuće pošto  su i one u gornjoj polovici Europe po debljini.

Pojašnjenja radi. Narančasti stupići označavaju prekomjernu tjelesnu težinu, dok plava linija označava koliko je muškaraca pretilo u kojoj zemlji. Gornji graf se odnosi na mušku populaciju dok se donji graf odnosi na žensku populaciju.

Izvori:

https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Statistics_on_sport_participation
https://ec.europa.eu/eurostat/cache/infographs/womenmen/bloc-1.html?lang=en
https://www.hzjz.hr/medunarodna-istrazivanja
europska-inicijativa-pracenja-debljine-u-djece-hrvatska-2015-2016/
https://www.fitness.com.hr/zdravlje/ozljede-bolesti/Hrvati-su-najdeblji.aspx
https://www.telegram.hr/zivot/eurostat-uvijek-izvuce-neke-krasne-podatke-o-nama-hrvati-najmanje-vjezbaju-u-cijeloj-eu/

Nema komentara:

Objavi komentar

Dijagnostika u sportu

Sportska dijagnostika je vrlo važan segment u procesu planiranja i programiranja. Važan segment koji nam daje uvid u trenutno stanje sporta...